juni 16, 2020

Hvordan velge riktig stillas?

Vi har i mange år hjulpet kunder med å finne den perfekte stillaset. Det mest vanlige spørsmålet vi hører fra kunder er «Hvilket stillas passer best til meg»? Det er et vanskelig spørsmål fordi det er så mange faktorer å ta hensyn til når man skal velge et godt stillas. Derfor har vi laget disse guidene som forhåpentligvis vil hjelpe deg litt på veien til valg av stillas.

Aluminium eller stål?

Stillasbygging har tradisjoner flere tusen år tilbake i tida i forbindelse med store og små byggverk. I gamle dager brukte man gjerne tre til å bygge stillaser, mens man i dag bruker stål og aluminium.

Forskjellen mellom aluminium og stål er vekt. Aluminium stillas har en rekke fordeler fremfor enkelte andre typer stillas. De fleste av fordelene knyttet til den enkle bruk og bærbarhet. Ved flytting mellom ulike jobbsider, er det nødvendig å finne et materiale som er lett og portabel. Aluminiumstillas er også lett å sette opp i de fleste tilfeller, spesielt i forhold til tre. Det er også mindre tilbøyelig til å sprekke, noe som kan gi den mye bedre holdbarhet sammenlignet med andre materialer.

Vi anbefaler våre kunder aluminium vertikalrammer, som er stillasets mest brukt del i monteringsprosessen. Når det gjelder plattform eller rekkverk, er materialvalg opp til stillasets bruk. Våre kunder får mulighet å velge mellom forskjellige material av plattformer og rekkverk for sine stillaspakker. Derfor laget vi forskjellige varianter av pakker i forskjellige prisklasser og bruksområder.

 

Størrelser:

Hvis vi sammenligner de forskjellige stillasleverandørene, ser vi at oppgitt størrelser (i kvadratmeter) av identiske stillaspakker varierer seg fra sted til sted. Derfor er det ikke optimalt hvis man sammenligner bare størrelser og oppgitte tall. Det er ingen standard i bransjen på hvordan man skal regne antall kvadratmeter i en stillasløsning – dette er en utfordring vi møter mange ganger – noen inkluderer full uttrekk av benjusteringer, arbeidshøyden til personen som står på stillaset o.l. Sjekk antall komponenter du er tilbudt.

Siden stillaset er et modulært konstruksjon det er enkelt å regne ut fra tall av moduler hvor stor arbeidsflate kan man dekke fra en oppgitt pakke. Lengden av en vanlig modul må være alltid 3,07 m, høyden er 2 m, bortsett fra den øverste rad, hvor avstand mellom plattformen og den høyeste rekkverkstang er 1 m.

 

Kvalitet:

Stillas er en dyr investering. Det lønner seg å sammenligne leverandører og velge kvalitet fremfor billigere produkter. Med valg av høy kvalitet så får man et stillas som varer i flere tiår.

 

Valg av leverandør:

Litt avhengig av hvor kompleks jobben er, men det er normalt å anbefale å snakke med noen som har kompetanse, god erfaring med stillaser og ryddig økonomi. De fleste gjør litt research i forkant. Vi får titt og ofte forespørsler fra kunder om å komplementere stillasdeler til systemer som ikke lenger er å oppdrive i det norske markedet. 

 

Kompetanse:

Hvis du driver proffesjonelt må du sikre at de som bygger og bruker stillaset har fått riktig opplæring. Fra bakkenivå – 2 meter plattformøyde trenger du dokumentert opplæring i henhold til Arbeidsmiljøloven og fire forskrifter. Du kan lese mer om dette her.

 

Instant Norge AS forhandler ulike type stillaser og har mange års erfaring innen stillasfaget. Har du begynt å planlegge sesonger og trenger kanskje stillas? Nå kan du gjøre et godt kjøp - se mer om våre fasadestillaser her.