FAQ

Før bruk skal stillaset kontrolleres av en kvalifisert person. En arbeidstaker som har gjennomgått opplæring i tråd med regelverket, er ansett som en kvalifisert person. For eksempel er en arbeidstaker som har gjennomgått opplæring i henhold til forskriftens § 17-2 betraktet som kvalifisert person for stillas med øverste stillasgulv inntil fem meter. Så lenge stillaset er i bruk, skal det kontrolleres med jevne mellomrom. Stillaset skal alltid kontrolleres etter uvær, når andre forhold kan ha virket inn på stabilitet og styrke, og når stillaset ikke har vært brukt på en uke eller mer.

I 2015 fastsatte Arbeids- og sosialdepartementet nye regler i forskrift om utførelse av arbeid. Reglene har særlig stor betydning for alle som monterer stillas. Under følger en kort introduksjon til reglene for opplæring av stillasmontører og stillasbrukere.

Stillasmontører
Tidligere var det kun krav om dokumentert opplæring for montering av stillas med høyde på 5 meter eller mer. Dette er nå skjerpet ved at det er innført krav til dokumentert opplæring for stillasmontering fra 2 meter plattformhøyde. I tillegg deles kravene til opplæring i tre klasser. Kravene til de to laveste klassene er betydelig mindre omfattende enn til den høyeste klassen. Inndelingen er som følger:

Stillashøyde 2-5 m: For å montere stillas fra 2 -5m er det et krav om at man har dokumentert opplæring med minst 7,5 timer teori + 7,5 timer praktisk øvelse. (§ 17-2)
Stillashøyde 5-9 m: For å montere stillas fra 5-9m er det et krav om at man har dokumentert opplæring bestående av minst 15 timer teori + 15 timer praktisk øvelse. (§ 17-3)
Alle stillashøyder (Stillasmontør): For å montere alle stillas, også de over 9 m, er det krav om at man har dokumentert opplæring med 36 timer teori + 72 timer praktisk opplæring + 6 måneder praksis. De som monterer stillas som ikke følger standardoppstilling i leverandørens monteringsveiledning må også ha slik dokumentert opplæring, uansett stillashøyde. (§ 17-4)

Det stilles strenge krav til opplæringens innhold i alle de tre gruppene. Opplæringen skal ta spesielt hensyn til de farene arbeid med stillasmontasje kan medføre. Man skal blant annet gjennomgå planer for montering, demontering og endring av stillaset, sikkerhet ved stillaset i alle faser, tiltak for reduksjon av fallrisiko, vurdering av stillasmaterialet, værforholdenes påvirkning på stillasets sikkerhet, belastninger og kontroll av stillas, samt andre risikomomenter som montering, demontering og endring av stillas kan medføre.

Man må altså ha dokumentasjon på at praktisk og teoretisk opplæring er gitt i henhold til reglene, for å kunne montere stillas over 2 m.

Vi har et strengt regelverk for arbeid i høyden og det er Arbeidstilsynet som regulerer dette i Norge. Dette regelverket gjelder for profesjonelle som arbeider i høyden, men for privatpersoner er det ikke like strengt. På generelt grunnlag kan man si at privatpersoner som skal bruke stillaset på egenhånd ikke trenger stillaskurs (NB: når stillaset er til eget bruk). Det er viktig at leverandørens brukerveiledning blir nøye fulgt.

Som privatperson kan det være at du får et arbeidsgiveransvar – så her er det viktig å være klar over sin egen rolle og ansvar.

Arbeidstilsynet har varsler at de vil gi flere og strengere gebyrer for ulovlig arbeid i høyden fremover. Arbeidstilsynet har også varslet en økning i antall tilsyn i tiden fremmover. Det kan være vanskelig å ha full oversikt over hvilke krav som stilles til de ulike formene for arbeid i høyden. Under finner du derfor en liste som kan hjelpe deg med å vite hvilke krav som skal være oppfylt ved arbeid med lift.

Liften:
Skal være CE-merket
Skal kontrolleres årlig av sakkyndig
Skal være egnet til det arbeidet som skal utføres
Skal ha brukermanual som følger liften
Skal ha overlastsystem og nødsenk

Liftbruker skal ha dokumentert praktisk og teoretisk opplæring

 

    Can’t find the answer? Contact us