Arbeid i høyden – ny veileder

Fall i forbindelse med arbeid i høyden er en av de vanligste årsakene til skader og dødsfall på norske arbeidsplasser. Arbeidstilsynet har nå lansert en ny veileder for arbeid i høyden. Målet er å motvirke at arbeidsgiverne lar arbeidstakerne selv gjøre risikoanalysen gjennom sikker jobb-analyse (SJA). Bruk av SJA er særlig utbredt innenfor bygg og anlegg i Norge. Arbeidstilsynet ser at det regelmessig blir utført SJA uten at det blir presisert hvem som skal lede arbeidet på vegne av arbeidsgiver. Når arbeidstakerne signerer SJA, og det skjer en ulykke, blir de ansatte ofte syndebukk.

I veilederen skriver Arbeidstilsynet blant annet at arbeidsgiver har ansvaret for å:
-kartlegge arbeidsoppgavene og vurdere om det er forhold i arbeidet som kan være risikofylt og føre til skader
-gjøre tiltak som reduserer risikoen for skader ivaretar sikkerheten til arbeidstakerne
– vurdere om noen av arbeidsoppgavene som tidligere er gjort i høyden, heller kan gjøres fra bakken
– bruke vernetiltak som stillas, trappetårn, rekkverk og lift (personløfter) hvis dere likevel må utføre arbeid i høyden.

Den nye veilederen finner du her: Arbeidstilsynets veileder for arbeid i høyden.

Hvert år skjer det flere alvorlige ulykker i forbindelse med arbeid i høyden, og mange av disse kunne vært unngått hvis arbeidsgivere og arbeidstakere var mer oppmerksomme på risikoene. En av de største risikoene ved arbeid i høyden er fallulykker. Selv fra relativt lave høyder kan et fall føre til alvorlige skader eller dødsfall. Dette kan skyldes dårlig vedlikehold av utstyret som brukes, som for eksempel stiger, stillas eller arbeidsplattformer, eller manglende bruk av personlig verneutstyr som fallsikringsutstyr. I noen tilfeller kan også uoppmerksomhet eller dårlig opplæring være årsaken til fallulykker.

Værforhold kan også øke risikoen ved arbeid i høyden. Glatt eller vått underlag kan gjøre det vanskelig å holde balansen, mens sterke vindkast kan gjøre det farlig å arbeide på høye stillaser eller arbeidsplattformer. Arbeidsgivere må ta hensyn til værforholdene og sørge for at arbeidet blir utført på en trygg måte.

For å minimere risikoen ved arbeid i høyden må arbeidsgivere og arbeidstakere samarbeide om å identifisere potensielle farer og implementere nødvendige sikkerhetstiltak. Dette kan inkludere grundig opplæring av arbeidstakerne, jevnlig vedlikehold av utstyret, bruk av personlig verneutstyr og risikovurderinger før arbeidet starter. I tillegg skal man ha klare rutiner for å håndtere situasjoner der noe går galt. Dette kan inkludere å ha en beredskapsplan for å håndtere fallulykker, og å ha nødtelefoner og førstehjelpsutstyr tilgjengelig på arbeidsplassen.

Arbeid i høyden kan være utfordrende og farlig, men med riktig opplæring og sikkerhetstiltak kan risikoen minimeres. Det er viktig at arbeidsgivere tar ansvar for å sørge for at arbeidet utføres på en trygg måte, og at arbeidstakere er oppmerksomme på risikoene og tar nødvendige forholdsregler for å beskytte seg selv.

Instant tilbyr et bredt utvalg nettbaserte kurs for bygg- og anleggsbransjen tilgjengelig på instantkurs.no – herunder flere ulike kurs for arbeid i høyden som stillaskurs, bruk av lift, fallsikringsutstyr, varme arbeider, løfteredskap, farlige verktøy mm.

Vi er en av landets ledende leverandører av stillaser, lifter, materialhåndtering og nettbasert opplæring. Har du spørsmål eller trenger råd? Ikke nøl med å ta kontakt.

Du liker kanskje

Hvordan forebygge ulykker med lift

april 18, 2024

De siste årene har det blitt vanligere å bruke personløfter (lift) til arbeid i høyden. Men det er risikofylt arbeid, og årlig mottar Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldinger etter bruk av slik lift. Ulykkene er ofte svært alvorlige, og noen ganger også med dødelig utfall. Personløftere kan gjøre det tryggere å arbeide i høyden. Samtidig mottar Arbeidstilsynet årlig flere meldinger om ulykker knyttet til personlift. De vanligste ulykkene med bruk av personløfter skyldes fall fra plattform, klemming, velt, påkjørsler, mekaniske…

Les mer

Varme arbeider – FAQ

mars 21, 2024

Vi har i flere år arbeidet med opplæring i varme arbeider. Vi har samlet de fleste spørsmålene og problemstillingene vi får fra våre kunder og her finner du svar. Hvor lenge er varme arbeider sertifikatet gyldig? Varme arbeider sertifikatet er gyldig i 5 år. Etter utløp må man ta en nytt kurs for å bli sertifisert på nytt. Hvordan fornye sertifikat i varme arbeider? For å fornye sertifikatet må man ta nytt kurs, inkludert eksamen og ny slokkeøvelse. Kan jeg…

Les mer

Instant blir Mantall forhandler

august 21, 2023

Vi er glade for å kunne dele nyheten om at Instant Norge AS har blitt offisiell forhandler av Mantall-lifter i både Norge og Baltikum. Dette partnerskapet markerer en ny fase i vår satsning for å tilby driftssikre og brukervennlige lifter til våre kunder. Mantall er et verdensledende navn når det kommer til innovasjon, og deres lifter har et omdømme for sin kvalitet, pålitelighet og brukervennlighet. Deres omfattende produktportefølje av lifter omfatter elektriske- og terrenggående sakselifter, bomlifter, beltegående lifter, mastelifter og…

Les mer

Verneombud – nye regler fra 2024

mars 14, 2024

Nye regler for hvilke virksomheter som skal ha verneombud trådte i kraft 1. januar 2024. I denne artikkelen lister vi opp de nye reglene som kom i 2024. Først kan det være greit å få en forklaring på hvorfor vi har verneombud på arbeidsplassen.  Verneombudet er et mellomledd som skal bistå arbeidsgiver og arbeidstaker til å arbeide sammen. Det er lovpålagt å ha verneombud i nesten alle bedrifter. Grunnen til dette er at hovedrollen til personen som blir valgt som…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.    Kontakt oss