Arbeid i høyden – ny veileder

Fall i forbindelse med arbeid i høyden er en av de vanligste årsakene til skader og dødsfall på norske arbeidsplasser. Arbeidstilsynet har nå lansert en ny veileder for arbeid i høyden. Målet er å motvirke at arbeidsgiverne lar arbeidstakerne selv gjøre risikoanalysen gjennom sikker jobb-analyse (SJA). Bruk av SJA er særlig utbredt innenfor bygg og anlegg i Norge. Arbeidstilsynet ser at det regelmessig blir utført SJA uten at det blir presisert hvem som skal lede arbeidet på vegne av arbeidsgiver. Når arbeidstakerne signerer SJA, og det skjer en ulykke, blir de ansatte ofte syndebukk.

I veilederen skriver Arbeidstilsynet blant annet at arbeidsgiver har ansvaret for å:
-kartlegge arbeidsoppgavene og vurdere om det er forhold i arbeidet som kan være risikofylt og føre til skader
-gjøre tiltak som reduserer risikoen for skader ivaretar sikkerheten til arbeidstakerne
– vurdere om noen av arbeidsoppgavene som tidligere er gjort i høyden, heller kan gjøres fra bakken
– bruke vernetiltak som stillas, trappetårn, rekkverk og lift (personløfter) hvis dere likevel må utføre arbeid i høyden.

Den nye veilederen finner du her: Arbeidstilsynets veileder for arbeid i høyden.

Hvert år skjer det flere alvorlige ulykker i forbindelse med arbeid i høyden, og mange av disse kunne vært unngått hvis arbeidsgivere og arbeidstakere var mer oppmerksomme på risikoene. En av de største risikoene ved arbeid i høyden er fallulykker. Selv fra relativt lave høyder kan et fall føre til alvorlige skader eller dødsfall. Dette kan skyldes dårlig vedlikehold av utstyret som brukes, som for eksempel stiger, stillas eller arbeidsplattformer, eller manglende bruk av personlig verneutstyr som fallsikringsutstyr. I noen tilfeller kan også uoppmerksomhet eller dårlig opplæring være årsaken til fallulykker.

Værforhold kan også øke risikoen ved arbeid i høyden. Glatt eller vått underlag kan gjøre det vanskelig å holde balansen, mens sterke vindkast kan gjøre det farlig å arbeide på høye stillaser eller arbeidsplattformer. Arbeidsgivere må ta hensyn til værforholdene og sørge for at arbeidet blir utført på en trygg måte.

For å minimere risikoen ved arbeid i høyden må arbeidsgivere og arbeidstakere samarbeide om å identifisere potensielle farer og implementere nødvendige sikkerhetstiltak. Dette kan inkludere grundig opplæring av arbeidstakerne, jevnlig vedlikehold av utstyret, bruk av personlig verneutstyr og risikovurderinger før arbeidet starter. I tillegg skal man ha klare rutiner for å håndtere situasjoner der noe går galt. Dette kan inkludere å ha en beredskapsplan for å håndtere fallulykker, og å ha nødtelefoner og førstehjelpsutstyr tilgjengelig på arbeidsplassen.

Arbeid i høyden kan være utfordrende og farlig, men med riktig opplæring og sikkerhetstiltak kan risikoen minimeres. Det er viktig at arbeidsgivere tar ansvar for å sørge for at arbeidet utføres på en trygg måte, og at arbeidstakere er oppmerksomme på risikoene og tar nødvendige forholdsregler for å beskytte seg selv.

Instant tilbyr et bredt utvalg nettbaserte kurs for bygg- og anleggsbransjen tilgjengelig på instantkurs.no – herunder flere ulike kurs for arbeid i høyden som stillaskurs, bruk av lift, fallsikringsutstyr, varme arbeider, løfteredskap, farlige verktøy mm.

Vi er en av landets ledende leverandører av stillaser, lifter, materialhåndtering og nettbasert opplæring. Har du spørsmål eller trenger råd? Ikke nøl med å ta kontakt.

Du liker kanskje

Stillaspakker – bransjeløsning

mars 6, 2023

Vi har nå lagt til flere stillaspakker på instant.no for byggmestre, landbruk og solcellemontører. Dette er tilpassede bransjespesifikke løsninger. Stillasene er godkjent og iht. til gjeldende regelverk. De nye stillaspakkene finner du her: Stillaspakker. Byggmesterpakkene Proff: For byggmestere som skal sette stillas rundt eneboliger og trenger tilgang. Typisk nybygg- eller større vedlikeholdsprosjekter. Landbrukspakke: For de som driver gård og har flere større bygg som trenger vedlikehold. Kan enten bygges som gavl eller langvegg. Solcellemontør: For bedrifter som monterer solcellepaneler. Oppgang…

Les mer

Stilling ledig

februar 2, 2023

Vil du være en del av vår kundeserviceavdeling? Vi søker en medarbeider i 40% stilling. Vi søker dyktig student el. som vi vil jobbe hos oss to faste dager i uken. Vi er fleksible i forhold til eksamensperioder, men det er en stor fordel om du har mulighet til å jobbe mer i ferier. Arbeidsoppgavene er å bidra med: Salg av produkter og tjenester Etablere relasjoner til eksisterende og nye kunder Bygge opp en egen kundeportefølje Oppfølgning av tilbud Forefallende…

Les mer

Praktisk opplæring – kalender

januar 5, 2023

Vi har nå oppdatert vår kalender for praktisk opplæring første halvår 2023. Har du behov for praktisk opplæring i bruk av lift, fallsikring, stillas eller slokkeøvelse så finner du datoer og påmelding her: https://instantkurs.no/kalender/ Mange av våre kurs krever praktisk opplæring. Dette må dokumenteres. Det kan enten skje ved at du melder deg på et praksiskurs ved en av våre avdelinger eller at det gjennomfører dette bedriftsinternt med kompetent person. Vi setter krav til at den som signerer dokumentene minimum…

Les mer

Asbestfri fremtid

oktober 25, 2022

Nye retningslinjer fra EU skal sikre en asbestfri fremtid. Selv om det kreftfremkallende stoffet asbest har vært forbudt i EU siden 2005, finnes det fortsatt i eldre bygninger. Nå har Kommisjonen kommet med en pakke med nye tiltak som vil sikre europeere en asbestfri fremtid. Asbest er et svært farlig, kreftfremkallende stoff som fortsatt finnes i mange av våre bygninger og er ansvarlig for mange unngåelige dødsfall i EU. Kommisjonen presenterte 27.september nye tiltak for å bedre beskytte mennesker og…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.    Kontakt oss

    Abonner på vårt nyhetsbrev