Arbeid i høyden – ny veileder

Fall i forbindelse med arbeid i høyden er en av de vanligste årsakene til skader og dødsfall på norske arbeidsplasser. Arbeidstilsynet har nå lansert en ny veileder for arbeid i høyden. Målet er å motvirke at arbeidsgiverne lar arbeidstakerne selv gjøre risikoanalysen gjennom sikker jobb-analyse (SJA). Bruk av SJA er særlig utbredt innenfor bygg og anlegg i Norge. Arbeidstilsynet ser at det regelmessig blir utført SJA uten at det blir presisert hvem som skal lede arbeidet på vegne av arbeidsgiver. Når arbeidstakerne signerer SJA, og det skjer en ulykke, blir de ansatte ofte syndebukk.

I veilederen skriver Arbeidstilsynet blant annet at arbeidsgiver har ansvaret for å:
-kartlegge arbeidsoppgavene og vurdere om det er forhold i arbeidet som kan være risikofylt og føre til skader
-gjøre tiltak som reduserer risikoen for skader ivaretar sikkerheten til arbeidstakerne
– vurdere om noen av arbeidsoppgavene som tidligere er gjort i høyden, heller kan gjøres fra bakken
– bruke vernetiltak som stillas, trappetårn, rekkverk og lift (personløfter) hvis dere likevel må utføre arbeid i høyden.

Den nye veilederen finner du her: Arbeidstilsynets veileder for arbeid i høyden.

Hvert år skjer det flere alvorlige ulykker i forbindelse med arbeid i høyden, og mange av disse kunne vært unngått hvis arbeidsgivere og arbeidstakere var mer oppmerksomme på risikoene. En av de største risikoene ved arbeid i høyden er fallulykker. Selv fra relativt lave høyder kan et fall føre til alvorlige skader eller dødsfall. Dette kan skyldes dårlig vedlikehold av utstyret som brukes, som for eksempel stiger, stillas eller arbeidsplattformer, eller manglende bruk av personlig verneutstyr som fallsikringsutstyr. I noen tilfeller kan også uoppmerksomhet eller dårlig opplæring være årsaken til fallulykker.

Værforhold kan også øke risikoen ved arbeid i høyden. Glatt eller vått underlag kan gjøre det vanskelig å holde balansen, mens sterke vindkast kan gjøre det farlig å arbeide på høye stillaser eller arbeidsplattformer. Arbeidsgivere må ta hensyn til værforholdene og sørge for at arbeidet blir utført på en trygg måte.

For å minimere risikoen ved arbeid i høyden må arbeidsgivere og arbeidstakere samarbeide om å identifisere potensielle farer og implementere nødvendige sikkerhetstiltak. Dette kan inkludere grundig opplæring av arbeidstakerne, jevnlig vedlikehold av utstyret, bruk av personlig verneutstyr og risikovurderinger før arbeidet starter. I tillegg skal man ha klare rutiner for å håndtere situasjoner der noe går galt. Dette kan inkludere å ha en beredskapsplan for å håndtere fallulykker, og å ha nødtelefoner og førstehjelpsutstyr tilgjengelig på arbeidsplassen.

Arbeid i høyden kan være utfordrende og farlig, men med riktig opplæring og sikkerhetstiltak kan risikoen minimeres. Det er viktig at arbeidsgivere tar ansvar for å sørge for at arbeidet utføres på en trygg måte, og at arbeidstakere er oppmerksomme på risikoene og tar nødvendige forholdsregler for å beskytte seg selv.

Instant tilbyr et bredt utvalg nettbaserte kurs for bygg- og anleggsbransjen tilgjengelig på instantkurs.no – herunder flere ulike kurs for arbeid i høyden som stillaskurs, bruk av lift, fallsikringsutstyr, varme arbeider, løfteredskap, farlige verktøy mm.

Vi er en av landets ledende leverandører av stillaser, lifter, materialhåndtering og nettbasert opplæring. Har du spørsmål eller trenger råd? Ikke nøl med å ta kontakt.

Du liker kanskje

Instant blir Mantall forhandler

august 21, 2023

Vi er glade for å kunne dele nyheten om at Instant Norge AS har blitt offisiell forhandler av Mantall-lifter i både Norge og Baltikum. Dette partnerskapet markerer en ny fase i vår satsning for å tilby driftssikre og brukervennlige lifter til våre kunder. Mantall er et verdensledende navn når det kommer til innovasjon, og deres lifter har et omdømme for sin kvalitet, pålitelighet og brukervennlighet. Deres omfattende produktportefølje av lifter omfatter elektriske- og terrenggående sakselifter, bomlifter, beltegående lifter, mastelifter og…

Les mer

Instantkurs lanseres på rumensk

august 17, 2023

Vi er glade for å dele en ny og viktig utvidelse av vårt kurstilbud. Nå kan vi tilby våre HMS-kurs på rumensk på instantkurs.ro. Dette er et steg mot å bedre arbeidssikkerheten og gi nødvendig kompetanse rumenske arbeidstakere trenger for å utføre jobben trygt og effektivt. Arbeid i høyden kan være risikabelt og krever grundig opplæring for å minimere muligheten for ulykker og skader. Våre kurs er utviklet med fokus på å gi arbeidstakere og arbeidsgivere god opplæring i lover…

Les mer

Praktisk opplæring – 2023

august 1, 2023

Vi har nå oppdatert vår kalender for praktisk opplæring andre halvår 2023. Har du behov for praktisk opplæring i bruk av lift, fallsikring, stillas eller slokkeøvelse så finner du datoer og påmelding her: https://instantkurs.no/kalender/ Mange av våre kurs krever praktisk opplæring. Dette må dokumenteres. Det kan enten skje ved at du melder deg på et praksiskurs ved en av våre avdelinger eller at det gjennomfører dette bedriftsinternt med kompetent person. Vi setter krav til at den som signerer dokumentene minimum…

Les mer

Ergomover Wireless lansering

juli 6, 2023

Vi introduserer Ergomover Wireless. Dette er en nyvinning og blir et supplement til vår svært populære Ergomover Lift&Go elektriske gipsvogn. Ergomover Wireless styres av en trådløs fjernkontroll og har derfor ikke et eget styrestag som kan begrense lengden på lasten som transporteres. Maskinen passer spesielt godt hvis du trenger å håndtere ekstra lange gods, eller hvis du jobber i trange områder. Styring og løft betjenes med en trådløs fjernkontroll eller kabel. Maskinen har en løftekapasitet på hele 1.500kg. ErgoMoverens kraftige…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.    Kontakt oss

    Abonner på vårt nyhetsbrev