Sikkerhetsforskrift for varme arbeider fra 1.1.2020

Fra 1.1.2020 trådde ny Sikkerhetsforskrift for varme arbeider i kraft. Mange elementer i sertifiseringsordningen er revidert for å styrke og effektivisere ordningen. I denne artikkelen finner du informasjon om de viktigste endringene.

 

Med varme arbeider forstås arbeider hvor det benyttes arbeidsverktøy og -utstyr som genererer gnister og varme som kan føre til brann. Varme arbeider omfatter bruk av åpen flamme, varmlufts-, sveise-, skjære- og slipeutstyr. Finans Norge Forsikringsdrift anbefaler at denne benyttes med virkning fra 1. januar 2020.

Formålet med godkjenningsordningen er å redusere brannrisikoen ved varme arbeider. Det viktigste for å nå dette målet, er ikke å lære å slokke brann. Det viktigste er å hindre at brann oppstår. Erfaringene viser at brann som følge av varme arbeider som oftest skyldes manglende forståelse for brannrisikoen ved varme arbeider, menneskelig svikt, mangel på kunnskap og mangel på forebyggende rutiner og tiltak. Her er de viktigste endringene:

 

Avtale med ekstern håndtverker / entreprenør:

  • Dersom varme arbeider skal utføres av ekstern håndverker/entreprenør skal sikrede påse at sikkerhetsforskriftens krav inngår i skriftlig avtale eller kontrakt med denne.

 

Sikkerhetskrav:

  • Arbeidsinstruks for utførelse av varme arbeider utgitt av Finans Norge eller tilsvarende instruks skal være utfylt og signert før utførelse av arbeidet. Arbeidsinstruksen er tilgjengelig på fgsikring.no.
  • Alt brennbart materiale i risikoområdet der varmt arbeid utføres skal være fjernet eller beskyttet.
  • Åpninger i gulv, vegger og tak i risikoområdet der varmt arbeid utføres skal være tettet.
  • Egnet slokkeutstyr i forskriftsmessig stand, minimum 2 stk. 6 kg/liter håndslokkeapparat skal være lett tilgjengelig. Ett håndslokkeapparat kan erstattes med brannslange påsatt vann frem til strålerøret.
  • Navngitt brannvakt skal kontinuerlig overvåke brannrisiko under arbeidet, i pauser og nødvendig tid etter at arbeidet er avsluttet, minimum en time. Utførende kan være brannvakt der brannrisikoen vurderes som lav.
  • Brannvakt og utførende skal ha gyldig sertifikat for utførelse av varme arbeider fra Norsk brannvernforening eller samarbeidende organisasjon i øvrige nordiske land.

 

I tillegg til punktene over gjelder følgende sikkerhetskrav ved arbeider påtak

  • Det er forbud mot bruk av åpen flamme på oppfôrede og luftede tretak.
  • Ved bruk av åpen flamme på kompakte og øvrige tak som ikke er nevnt i forrige punkt skal brennbar isolasjon være beskyttet med minst 30 mm ubrennbar isolasjon. Ved bruk av åpen flamme skal det være en sikkerhetsavstand på minst 60 cm til parapet, gesims, gjennomføringer, sluk og lignendesom består av brennbare materialer.

 

Opplæring – ny norm for instruktører i ordningen «Brannvern ved utførelse av varme arbeider» 01.01.2020

  • Det skal gjennomføres en praktisk slokkeøvelse i henhold til ny «Instruks for gjennomføring av praktisk slokkeøvelse».
  • Ved gjennomført slokkeøvelse i løpet av de to siste årene, skal skjemaet «Dokumentasjon på gjennomført praktisk slokkeøvelse» fylles ut. Instruktør er pliktig til å oppbevare denne dokumentasjonen i minst fem (5) år etter kursdato.
  • Hver kursdeltaker skal motta den godkjente kurs- og sertifiseringspakken fra Norsk brannvernforening, som inneholder e-bok, arbeidshefte og digitalt sertifikat.
  • Instruktøren må avholde minst to (2) kurs årlig for å opprettholde sin sertifisering som instruktør.
  • For å sikre en enhetlig opplæring og forenkle administrasjon av sertifiseringsordningen, er det kun én godkjent lærebok i varme arbeider. Læreboken er utarbeidet og utgis av Norsk brannvernforening og er godkjent av Finans Norge.
  • Ny ordning for instruktører ansatt i videregående skoler.

Du liker kanskje

Stillas spørsmål – dette bør du vite

juni 25, 2024

Hvordan sikrer man et stillas? Stillaset skal være sikret med rekkverk og sparkebord (fotlist) i hvert fag for å forhindre at personer eller gjenstander faller ned. Hvis stillaset er mer enn 30 cm fra veggen, skal det også være rekkverk og sparkebord på innsiden av stillaset. Hvordan vet jeg hvilken type stillas jeg skal velge? Stillaskonstruksjonen avhenger av typen arbeid som skal utføres. For eksempel, for enkelt fasadearbeid eller lett tømmerarbeid er det ikke behov for et stillas som kan…

Les mer

Mantall 28.5m elektrisk bomlift

mai 31, 2024

Vi er glade for å kunne presentere vårt nyeste medlem av Mantalls elektriske bomliftserie. Mantall HT285JH selvgående teleskoplift har en maksimal arbeidshøyde på 28,5m og en maksimal horisontal rekkevidde på 21,6m. Dette er vår høyeste og mest avanserte batteridrevne bomlift, og setter en ny standard for miljøvennlige arbeidsplattformer. Den store kurven og 360-graders rotasjonen gir uovertruffen fleksibilitet, slik at brukerne enkelt kan få tilgang til selv de mest utfordrende arbeidsområdene. Som en batteridrevet lift representerer den et betydelig skritt mot…

Les mer

Lanserer tippcontainere

mai 15, 2024

Vi lanserer tippcontainere på 1100- og 600 liter. Disse containerene er utviklet for effektiv avfallssortering og er svært praktisk i bruk. Containerene er ideell for å sortere ulike materialer som papir, plast, glass, metall, grus, sement, trevirke og annet avfall. Med innebygde gaffellommer er denne containeren enkel å håndtere og kan enkelt flyttes med en gaffeltruck. Den har en praktisk automatisk tømmefunksjon som aktiveres via en fjærbelastet trykkplate i fronten. Etter tømming tippes containeren tilbake til opprinnelig posisjon og låses…

Les mer

Hvordan forebygge ulykker med lift

april 18, 2024

De siste årene har det blitt vanligere å bruke personløfter (lift) til arbeid i høyden. Men det er risikofylt arbeid, og årlig mottar Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldinger etter bruk av slik lift. Ulykkene er ofte svært alvorlige, og noen ganger også med dødelig utfall. Personløftere kan gjøre det tryggere å arbeide i høyden. Samtidig mottar Arbeidstilsynet årlig flere meldinger om ulykker knyttet til personlift. De vanligste ulykkene med bruk av personløfter skyldes fall fra plattform, klemming, velt, påkjørsler, mekaniske…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.







    Kontakt oss