Velge lift – 15 gode råd

Det er mye som kan gå galt når man benytter lift i arbeidet. Det er mange faktorer som spiller inn når man skal velge riktig lift og arbeide trygt. Her har vi samlet sammen noen gode råd fra Arbeidstilsynet og egne tips for valg av riktig lift.

 • Hvilket arbeid skal dere gjøre?
 • Hvor stor tillatt løftekapasitet må maskinen ha som minimum?
 • Hva er den nødvendige høyden og rekkevidden?
 • Når i arbeidet er liften nødvendig, og hvordan vil grunnforholdene eller støttestrukturen være på dette tidspunktet? Er den grov, bearbeidet, løs grusmasse, ferdig overflate osv.?
 • Hvordan er tilgangen til området? Hvordan er muligheten for å levere/hente en lift og for å kjøre den til og fra arbeidsplassen?
 • Hvordan er terrenget og bakkehelningen som liften skal forsere for å komme i arbeidsstilling? Vil operatøren ha god oversikt, og er området godt nok sikret til å kunne manøvrere liften?
 • Går det kraftledninger over stedet, eller ligger det farer som skal unngås, under bakken?
 • Hvor stor plass er det for posisjonering og betjening av liften på arbeidsstedet?
 • Hva er bakkens maksimale bæreevne på arbeidsområdet og langs ruten til og fra?
 • Hvor mange personer skal løftes?
 • Kan liften måtte flyttes/endre posisjon i løftet stilling?
 • Finnes det konstruksjoner over arbeidsplassen som operatøren kan bli klemt eller fanget mot?
 • Hvis det er materialer som skal løftes, hvilken vekt/form/lengde har materialene?
 • Hvilke grensesnitt vil det være mot andre kjøretøyer og fotgjengere, og finnes det noen uvanlige utfordringer dere må ta hensyn til, f.eks. fly, jernbanetrafikk, offentlig vei?
 • Hvilken type drivstoff er tillatt på stedet og hvor vil tankingen skje?

 

Vi supplerer rådene ovenfor med noen typiske feil liftbrukere gjør:

 • Liften må være i vater. Sørg for korrekt oppstilling av liften, ikke overstig vektbegrensningen i kurven og prøv å fordel vekten i kurven så jevnt som mulig.
 • Underlaget må tåle vekten av liften og eventuelle støtteben. Er underlaget svakt kan liften eller dens støtteben synke ned i bakken og skape ubalanse – og i verste fall velt.
 • Årsaken til mange ulykker er alenearbeid. Hvis personen som jobber i kurven er skadet, er det svært viktig at personen får hjelp så fort som mulig.
 • Det kan være lurt å bruke fallsikringsutstyr når man jobber i høyden, men man skal ikke feste seg hvor som helst i en lift. Sjekk hvor liftens festepunkt er før du benytter den.
 • Mange selvgående lifter kan kjøres relativt raskt mens man står i kurven. Selv en liten ujevnhet i bakken kan skape stor ustabilitet når kurven er hevet. I verste fall kan man skape en «katapult-effekt» og bli kastet ut av kurven.
 • Noen kreative sjeler modifiserer liften, endrer innstillinger og bygger på liften. Dette må man aldri gjøre! Selv små endringer kan skape store utfordringer for liftens stabilitet og sikkerhet.
 • Arbeidsmiljøloven stiller krav om at arbeidstakere skal ha tilfredsstillende opplæring og øvelse. Les mer om vårt liftkurs og fallsikringskurs her: www.instantkurs.no

 

Du liker kanskje

Stillasvett på nett

april 29, 2022

Ansatte som skal montere eller benytte stillas risikerer å bli stående, bokstavelig talt, på bakken hvis de ikke oppfyller gitte opplæringskrav. Arbeidstilsynet kan vedta stopp i prosjekter hvor stillas ikke er forskriftsmessig montert eller det oppdages mangelfull kompetanse hos ansatte. Det kan også bli en svært kostbar affære. Så hvordan får man kontroll på og øker kompetansen for dem som skal arbeide i høyden?      Norge har strenge sikkerhetskrav når det kommer til stillas og opplæringskrav til de som skal…

Les mer

Kjøpe stillas – kjøpsguide

februar 14, 2022

Hva er viktig å vektlegge når du skal gå til kjøpe nytt stillas? Vi har laget en liste over de viktigste sjekkpunktene (uavhengig av merke) som kan være til nytte for stillaskjøpere. Her får du en punktvis sjekkliste som gjør det enklere for deg å navigere i en rik flora av tilbud, standarder og mål.   1. type jobb som skal gjennomføres og belastningsklasse -> hvilket type stillas passer best for å løse oppgaven (f.eks rullestillas, lettstillas osv). Når man…

Les mer

Stillasforskriften 2022

februar 8, 2022

Det har kommet endringer i forskrift om utførelse av arbeid per 01.01.22. Det som er endret er §17-1 risikovurdering og §17-6 krav til arbeid i høyden. Det er ikke de store endringene denne gangen og det meste av kapittelet som omhandler arbeid i høyden står uendret fra tidligere, men de av dere som arbeider i høyden er det fornuftig å følge nøye med på endringene i forskriftene. 17-1 risikovurdering av arbeid i høyden sier nå: Arbeidsgiver skal ved planlegging og…

Les mer

Vi søker servicetekniker

desember 10, 2021

Ved vår avdeling i Vestby er det ledig stilling som servicetekniker. Arbeidsoppgavene er allsidig og består i hovedsak av sakkyndig kontroller, service, klargjøring og delesalg til lifter, materialheiser og vakumløftere. Det er stor mulighet til å bygge opp en ny avdeling og være med å legge premisser for egen hverdag. Vi har servicebiler og egne verksteder i Oslo/Vestby og Bergen. Kvalifikasjoner Vi søker person med erfaring innen service av lift, med relevant fagbrev eller minst 5 års erfaring. Søkere må…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.  Kontakt oss

  Meld deg på vårt nyhetsbrev