Verneombud – nye regler fra 2024

Nye regler for hvilke virksomheter som skal ha verneombud trådte i kraft 1. januar 2024. I denne artikkelen lister vi opp de nye reglene som kom i 2024. Først kan det være greit å få en forklaring på hvorfor vi har verneombud på arbeidsplassen. 

Verneombudet er et mellomledd som skal bistå arbeidsgiver og arbeidstaker til å arbeide sammen. Det er lovpålagt å ha verneombud i nesten alle bedrifter. Grunnen til dette er at hovedrollen til personen som blir valgt som verneombud er å ivareta arbeidstakernes interesser i saker som angår arbeidsmiljøet.   

Hvordan skal bedrifter forholde seg på de nye reglene? 

Vi skal se nærmere på hvilke virksomheter som blir lovpålagt å velge denne rollen og på endringene i regelverket for verneombud og arbeidsmiljøutvalg fra 1.1.2024.   

1. Verneombudets oppgaver (nytt) 

Som hovedregel skal verneombudet, ifølge aml §6-2, se til at virksomheten er innrettet og vedlikeholdt, at arbeidstakerne får den nødvendige opplæringen og at arbeidet er organisert slik at de ansatte kan utføre arbeidet på en sikker og helsemessig forsvarlig måte.   

Fra 1.1.2014 vil verneombudets oppgaver også inkludere innleide arbeidstakere og selvstendige oppdragstakere som utfører arbeid i nær tilknytning til virksomheten (§6-2. 1)  

I tillegg, vil verneombudet, etter nye regler, også ivareta arbeidstakernes psykososiale miljø (§6-2. 2).   

2. Valg av verneombud (nytt) 

Det er nå krav om verneombud for flere virksomheter.  De nye reglene sier at:  Virksomheter med fem eller flere arbeidstakere skal ha minst ett verneombud, men dersom det er færre enn fem arbeidstakere, så kan det avtales en annen ordning (endret § 6-1. 1.). 

Reglen før var fra 10 eller flere arbeidstakere.   

3. Arbeidsmiljøutvalg  (nytt) 

Det er også nye regler for arbeidsmiljøutvalg (endret § 7-1 første ledd):  Det skal opprettes arbeidsmiljøutvalg i virksomheter med flere enn 30 ansatte, eller i virksomheter med 10-30 ansatte når en av partene i virksomheten krever det.  Der arbeidsforholdene tilsier det, kan Arbeidstilsynet bestemme at det skal opprettes arbeidsmiljøutvalg i virksomheter med færre enn 30 arbeidstakere. 

Reglen før omfattet virksomheter med over 50 ansatte. 

Det er viktig at du er kjent med disse endringene, slik at du kan starte prosessen med eventuelle nødvendige endringer i henhold til dem. Ved å holde deg informert og gjennomføre nødvendig opplæring blir arbeidsplassen tryggere både for deg og de rundt deg. 

 

Opplæring av verneombud og HMS  

Det er også viktig at ledere og verneombud har den nødvendige opplæringen i arbeidsmiljø/HMS, slik at de kan ha et godt samarbeid og medføre til et sikkert arbeidsmiljø. 

Gjør deg kjent med våre nettbaserte kurser her. Vi tilbyr et bredt utvalg av relevante kurs, og du har muligheten til å velge det som passer deg best:  

Verneombudskurs  

HMS for ledere  

Som sagt før, må de ansatte også gjennomfører påkrevd opplæringen. Vi tilbyr kurs i:  

HMS for utenlandske arbeidstakere 

HMS bygg og anlegg  

HMS minikurs for nyansatte  

Innføring i HMS 

HMS for montering av modulbygg 

 

Ta våre nettbasert HMS kurs på: instantkurs.no

 

Du liker kanskje

Hvordan forebygge ulykker med lift

april 18, 2024

De siste årene har det blitt vanligere å bruke personløfter (lift) til arbeid i høyden. Men det er risikofylt arbeid, og årlig mottar Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldinger etter bruk av slik lift. Ulykkene er ofte svært alvorlige, og noen ganger også med dødelig utfall. Personløftere kan gjøre det tryggere å arbeide i høyden. Samtidig mottar Arbeidstilsynet årlig flere meldinger om ulykker knyttet til personlift. De vanligste ulykkene med bruk av personløfter skyldes fall fra plattform, klemming, velt, påkjørsler, mekaniske…

Les mer

Varme arbeider – FAQ

mars 21, 2024

Vi har i flere år arbeidet med opplæring i varme arbeider. Vi har samlet de fleste spørsmålene og problemstillingene vi får fra våre kunder og her finner du svar. Hvor lenge er varme arbeider sertifikatet gyldig? Varme arbeider sertifikatet er gyldig i 5 år. Etter utløp må man ta en nytt kurs for å bli sertifisert på nytt. Hvordan fornye sertifikat i varme arbeider? For å fornye sertifikatet må man ta nytt kurs, inkludert eksamen og ny slokkeøvelse. Kan jeg…

Les mer

Instant blir Mantall forhandler

august 21, 2023

Vi er glade for å kunne dele nyheten om at Instant Norge AS har blitt offisiell forhandler av Mantall-lifter i både Norge og Baltikum. Dette partnerskapet markerer en ny fase i vår satsning for å tilby driftssikre og brukervennlige lifter til våre kunder. Mantall er et verdensledende navn når det kommer til innovasjon, og deres lifter har et omdømme for sin kvalitet, pålitelighet og brukervennlighet. Deres omfattende produktportefølje av lifter omfatter elektriske- og terrenggående sakselifter, bomlifter, beltegående lifter, mastelifter og…

Les mer

Hvorfor kjøpe rullestillas?

februar 21, 2024

Vi får til tider henvendelser på rullestillas fra kunder som vurderer dette opp mot andre løsninger for å arbeide i høyden. Vi har derfor samlet noen av de viktigste fordelene ved bruk av rullestillas innenfor bygge- og vedlikeholdsarbeid her: Enkel høydejustering: Vårt rullestillas er utstyrt med trinn i rammene (30cm mellom hvert trinn), noe som gjør det enkelt å tilpasse arbeidsplattformens høyde etter behov. Dette gir fleksibilitet til å jobbe på ulike høyder uten betydelig ekstra innsats. Mobilitet: Rullestillas er…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.    Kontakt oss