10 feil folk gjør når de bruker lift

Det er mye som kan gå galt når man benytter lift i arbeidet. Vi har sett mange rare hendelser, og dessverre er det ofte slik at det er menneskelig svikt som leder til farlige situasjoner og ulykker. Her har vi samlet sammen noen av de mest vanlige feilene, og forklart hvordan disse kan unngås.

1. Man glemmer å ha bena godt plantet på jorden

Liftens støtteben må alltid være godt plantet i bakken, med lik fordeling av vekt på hvert ben.

 

2. Man glemmer å være i balanse

For at liften skal være trygg i bruk, må den være i vater. Sørg for korrekt oppstilling av liften, ikke overstig vektbegrensningen i kurven og prøv å fordel vekten i kurven så jevnt som mulig.

3. Man glemmer å ta en titt i bakken

Underlaget må tåle vekten av liften og eventuelle støtteben. Er underlaget svakt kan liften eller dens støtteben synke ned i bakken og skape ubalanse – og i verste fall velt.

4. Man har ikke med en god medhjelper

Årsaken til mange ulykker er alenearbeid. Hvis personen som jobber i kurven er skadet, er det svært viktig at personen får hjelp så fort som mulig. Da er det viktig å ha en god medhjelper på bakken som holder øye med deg, og som kan senke kurven.

En liftulykke skjedde i Moss i 2014, da en full man klatret opp en lift mens liftoperatøren jobbet i kurven – også der hadde det vært fint å ha en person på bakken som kunne hindret situasjonen i å oppstå!

 

5. Man vet ikke hva man gjør

Arbeidsmiljøloven stiller krav om at arbeidstakere skal ha tilfredsstillende opplæring og øvelse i bruk av arbeidsutstyr. Mange lifttyper er store og avanserte maskiner, som krever at brukeren kan det han/hun gjør.

Ta et liftkurs i dag: www.instantkurs.no

 

6. Man fester seg feil

Det kan være lurt å bruke fallsikringsutstyr når man jobber i høyden, men man skal ikke feste seg hvor som helst i en lift. Sjekk hvor liftens festepunkt er før du benytter den (informasjon om dette vil stå i brukermanualen, og er ofte markert på selve liften).

Ta et fallsikringskurs i dag: www.instantkurs.no

 

7. Man kjører for fort

Mange selvgående lifter kan kjøres ganske fort mens man står i kurven. Men selv en liten ujevnhet i bakken kan skape stor ustabilitet når kurven er hevet. I verste fall kan man skape en «katapult-effekt» og bli kastet ut av kurven.

8.  Man glemmer å bruke sunn fornuft

Lifter er praktiske hjelpemidler, som er trygge ved normal og fornuftig bruk. Følger man liftens instruksjoner og bruker sunn fornuft vil man komme langt (og høyt!).

9. Man modifiserer liften

Noen kreative sjeler modifiserer liften, endrer innstillinger og bygger på liften. Dette må man aldri gjøre! Selv små endringer kan skape store utfordringer for liftens stabilitet og sikkerhet.

10.   Man tror liften kan brukes til alt

  • Liften er ikke en trapp
  • Liften er ikke et stillas
  • Liften er ikke en kran

… og den skal heller ikke brukes som det! Sørg alltid for å benytte korrekt arbeidsutstyr til den jobben du skal utføre.

Du liker kanskje

Stillas spørsmål – dette bør du vite

juni 25, 2024

Hvordan sikrer man et stillas? Stillaset skal være sikret med rekkverk og sparkebord (fotlist) i hvert fag for å forhindre at personer eller gjenstander faller ned. Hvis stillaset er mer enn 30 cm fra veggen, skal det også være rekkverk og sparkebord på innsiden av stillaset. Hvordan vet jeg hvilken type stillas jeg skal velge? Stillaskonstruksjonen avhenger av typen arbeid som skal utføres. For eksempel, for enkelt fasadearbeid eller lett tømmerarbeid er det ikke behov for et stillas som kan…

Les mer

Mantall 28.5m elektrisk bomlift

mai 31, 2024

Vi er glade for å kunne presentere vårt nyeste medlem av Mantalls elektriske bomliftserie. Mantall HT285JH selvgående teleskoplift har en maksimal arbeidshøyde på 28,5m og en maksimal horisontal rekkevidde på 21,6m. Dette er vår høyeste og mest avanserte batteridrevne bomlift, og setter en ny standard for miljøvennlige arbeidsplattformer. Den store kurven og 360-graders rotasjonen gir uovertruffen fleksibilitet, slik at brukerne enkelt kan få tilgang til selv de mest utfordrende arbeidsområdene. Som en batteridrevet lift representerer den et betydelig skritt mot…

Les mer

Lanserer tippcontainere

mai 15, 2024

Vi lanserer tippcontainere på 1100- og 600 liter. Disse containerene er utviklet for effektiv avfallssortering og er svært praktisk i bruk. Containerene er ideell for å sortere ulike materialer som papir, plast, glass, metall, grus, sement, trevirke og annet avfall. Med innebygde gaffellommer er denne containeren enkel å håndtere og kan enkelt flyttes med en gaffeltruck. Den har en praktisk automatisk tømmefunksjon som aktiveres via en fjærbelastet trykkplate i fronten. Etter tømming tippes containeren tilbake til opprinnelig posisjon og låses…

Les mer

Hvordan forebygge ulykker med lift

april 18, 2024

De siste årene har det blitt vanligere å bruke personløfter (lift) til arbeid i høyden. Men det er risikofylt arbeid, og årlig mottar Arbeidstilsynet 3 til 4 ulykkesmeldinger etter bruk av slik lift. Ulykkene er ofte svært alvorlige, og noen ganger også med dødelig utfall. Personløftere kan gjøre det tryggere å arbeide i høyden. Samtidig mottar Arbeidstilsynet årlig flere meldinger om ulykker knyttet til personlift. De vanligste ulykkene med bruk av personløfter skyldes fall fra plattform, klemming, velt, påkjørsler, mekaniske…

Les mer

Interessert i våre produkter eller tjenester?

Vi tilbyr et bredt spekter av produkter og tjenester som dekker de fleste behov. Vi ønsker å være tilgjengelig for våre kunder og bistå med vår ekspertise.

Hvis du har behov for ytterligere informasjon, har et prosjekt eller lurer på noe så er du hjertelig velkommen til å kontakte oss.







    Kontakt oss